zondag 25 september 2011

Hoofd, hart en handen in de hoekenbrink

1e Veldwerk in het kader van Natuurgidsencursus 2011-2013.
Zaterdag 24 september gaf Margreet van der Valk de aftrap voor het veldwerk als onderdeel van de Natuurgidsencursus 2011-2013. Deze eerste praktijkochtend werd gehouden in het natuurterrein 'de Hoekenbrink', dit is in een eerdere cursus het adoptieterrein van Margreet geweest. Zij vertelde over hoe het gebied  rondom 1900 eruit  zou hebben gezien, over de vegetatie en waar de naam Hoekenbrink waarschijnlijk van is afgeleid:  de twee oude eiken als baken in de hoek aan de brink (=rand). Het programma van deze prachtige ochtend had als rode draad de begrippen ‘Hoofd’, ‘Hart’ en ‘Handen’, welke onder het toeziend oog van de rondlopende koeien ingevuld werd.

De groep cursisten werd in drie├źn gesplitst en ieder groep ging onder leiding van een lid van het cursusteam  aan de slag. Eerst met een  ‘hoofd’ oefening, waarbij cursisten uitlegden wat deze drie begrippen naar hun mening betekenen en hoe zij denken daarmee om te gaan. Vervolgens werden de ‘handen’ uit de mouwen gestoken door bodemmonsters te boren en de lokale vegetatie te verklaren uit de constateringen bijvoorbeeld. de rondbladige zonnedauw en  moeraswolfsklauw in het vochtige zand. 


Het ‘hart’ werd ook geroerd getuige het enthousiasme en de verwondering over de verklaringen.  De conclusie was evenwel, dat ‘hoofd’, ‘hart’ en ‘handen’ in de praktijk niet strikt gescheiden zijn. Je zult continue deze elementen gebruiken, waarbij de interactie met je publiek en omgeving bepaalt wat op enig moment de boventoon voert.


Na een rustpauze in de zon en op de hei vervolgde Margreet haar programma met een toelichting op opdrachten in het adoptieterrein. Naast de formele zaken, zoals het afsluiten van een gebruiksovereenkomst met de eigenaar of beheerder van het adoptieterrein, komen ook praktische zaken aan de orde. Tijdens de uitvoering van de opdrachten zul je bijvoorbeeld  rekening moeten houden met eventuele beperkingen, zoals het broedseizoen.


Je kunt alleen werken aan een adoptieterrein, handiger is om het samen te doen met maximaal vier personen. Een mentor zal als begeleider ondersteunen bij de  uitwerking van de opdrachten.  Op 10 november krijgen we meer informatie over het adoptieterrein’

Tot slot maakten we met z’n allen een wandeling door het terrein naar het ven met als speciale opdracht om vooral naar de grond te kijken naar opvallende zaken. Hierbij werden diverse soorten mossen, zwammen en uitwerpselen gezien, die iets kunnen vertellen over de situatie. Zo werd aan de hand van de uitwerpselen geconstateerd dat er  vos in de buurt leeft.


Met deze wandeling als slot van deze eerste veldwerk-cursusdag werden ‘hoofd’, ‘hart’ en ‘handen’ ook praktisch ingevuld.

Verslag:  Theo Tan
 Cursusleiding:
  • Margreet Valk
  • Jan Nijman
  • Harm Buiten
  • Fedde van de Berg
  • Kees van Hasselaar
Zie ook het verslag van Grietje Loof »

1 opmerking:

  1. oh lieve help, als je mijn log er bij gaat betrekken mag ik wel iets meer van de inhoud maken :)

    BeantwoordenVerwijderen