vrijdag 30 december 2011

Excursie diersporen 3 december

In aansluiting op de les van 1 december zijn wij op zaterdag 3 december op excursie geweest in het Wapserveld. Op het verzamelpunt verklaarden we elkaar al voor gek en hadden er veel lol om,omdat het weer zo slecht was.


Vanaf dit punt zijn we begonnen met zoeken en leverde gelijk al van een ree op. Daarna zijn we de weg over gestoken het terrein in met aan de ene kant bos en de andere kant weiland. We vonden daar verschillende wissels. René Nauta, onze docent, had de vorige dag een molshoop plat gemaakt in de hoop sporen te vinden maar niet gevonden waarschijnlijk ook door de regen. Op het pad zelf vonden we nog een lijstersmidse.

Hierna zijn we in groepjes verdeeld om zelf sporen te gaan zoeken en dat leverde verschillende soorten sporen op, zoals konijnenholen, drollen, in een dode boom sporen van een specht, holen van muizen en een leger van een haas. Daarna zijn naar een ander soort bos gegaan (naaldbos).

Net even ervoor had de René Nauta de dag ervoor een camera met infraroodsensor opgehangen bij een wissel en deze reageerde op warmte en heeft een das op genomen. De beelden krijgen we als het goed is nog te zijn op een groter scherm. In dit deel hebben ook een groot nest gevonden van waarschijnlijk een roofvogel en hier ook sporen van muizen gevonden aan de hand van afgeknaagde dennenappels op verschillende plaatsen (ook van de eekhoorn). Ook zijn er botten gevonden van een ree alleen jammer genoeg geen schedel.

Hierna zijn we weer terug gegaan naar de auto en hebben iedereen nog even prettige dagen gewenst en ging ieder weer zijn eigen weg.

Verslag: Cas van Guldener

Geen opmerkingen:

Een reactie posten