zondag 29 januari 2012

Presentaties Poort Holtingerveld Hunehuisweekend


Verslag dag twee van het weekend in het Hunehuis Havelte, zondag 29 januari 2012

Stiltewandeling

We starten deze dag om 8.00 uur in alle stilte met de 'ochtendstilte wandeling'. Hoe stil is stil? De eerste geluiden zijn vooral van ons, de deelnemers zelf, niet door toch te praten maar van ritselende kleding, voetstappen en de krakende bevroren grond, hoesten en papier geritsel. Het eerste dierengeluid was van een vogel en je hoorde de wind. Als we even stilstaan tijdens de wandeling is het echt heel stil en kon je een aantal vogelgeluiden onderscheiden. Kan het tijdens zo’n stiltewandeling nog stiller? Ik denk van wel. Je kunt 'lichter' lopen waardoor je minder geluid maakt.

Natuurwerk, plaggen, dennentrekken

Na het ontbijt gaan we eerst een uur natuurwerk doen. Gewapend met beugelzagen en snoeizagen gaan we op pad met de boswachter.
 
We hebben een zichtveld gecreëerd door vooral veel struiken en een enkele boom weg te zagen. In een uur tijd kun je met een groep van 30 personen heel wat werk verzetten bleek. Alles mocht weg behalve de brem en hulst. Het was heerlijk werken op deze mooie winterse dag en het resultaat was duidelijk zichtbaar.

De uitwerkingen van de inrichtingsplannen van de poort

Door het programma iets bij te stellen hebben we nog twee uur om de presentatie van de inrichting van de poort van het natuurgebied Havelte-Oost/Holtingerveld verder uit te werken. De zes groepen werken de gegevens van de vorige dag verder uit in een zelf in te vullen vorm voor de presentatie. Vanaf 13:00 uur zijn de presentaties van de inrichtingsplannen. Er blijken heel wat creatieve ideeën uit de groepen te komen en die worden op originele wijze gepresenteerd.
 1. De bewoners
  Deze groep heeft hun visie uitgewerkt in een toneelstukje met lied waarin zij hun standpunt ten opzichte van het plan duidelijk maken.

  Het is duidelijk dat de bewoners niet zitten te wachten op een centrale parkeerplaats. Zij willen niet zo ver lopen om bij de hunebedden te komen en zijn dan ook niet blij met het plan van de gemeente en Staatsbosbeheer. De bewoners vinden het behoud van de natuur zeker belangrijk.
 2. Natuurbeheerders
  De natuurbeheerders presenteren het inrichtingsplan in vier onderdelen op een kubus.

  Bij de poort kunststof hunebedden en een nagemaakte hangaar.
  • Ruimte voor mens en dier en mogelijkheid daar van te genieten
  • Schaapjes vertellen en tellen in de schaapskooi
  • Steengoed en keigaaf hun(n)bedden om op te klauteren en te klimmen. Hier wordt mee bedoeld dat het hun hunebedden zijn. Nagemaakte kunststof hunebedden bij de poort
  • Holtingerveld – hangars met namaak vliegtuigen om een beeld te geven. 
  • Holtingerveld Bomvol verhalen! Doel → rust terug brengen in het gebied.
 3. Recreanten
  De recreanten presenteren hun inrichtingsplan in de zandbak.


  Thema is toegankelijkheid van het gebied. In plaats van één poort drie poorten voor de toegang van het gebied. Een wandelroute uitgezet ook toegankelijk voor mindervaliden. Thema’s concentreren en alle vormen van recreatie moeten mogelijk zijn, inclusief motorcross.
 4. Ondernemers
  In het inrichtingsplan van de ondernemers wat prachtig is uitgewerkt in een maquette. Thema is het gehele gebied te ontlasten. Een poort van waaruit een kabelbaan over het gebied komt om van bovenaf de grafheuvels en bomkraters te kunnen bekijken. Daarnaast ook een treintje om naar de Hunebedden te gaan.

  Het Hunehuis moet bereikbaar blijven en bij de poort een namaakhunebed als attractie. Het plan is niet in detail uitgewerkt om nog rekening te houden met de bewoners.
  Na deze presentatie ontstaat er enige discussie over de aanleg van de kabelbaan. Hoe belastend is de aanleg voor het natuurgebied?
  Conclusie: Ondernemers horen wat ze willen horen!
 5. Natuurbeschermers
  De natuurbeschermers hebben in het inrichtingsplan de poort geheel naar de overkant van de weg verplaatst.

  Daar wordt ook een prehistorisch dorp gebouwd met hunebedboulevard en een boomkroonpad door het bos. Voor het bezoek aan de hunebedden wordt een loopbrug gebouwd die ook geschikt is voor invaliden. Hiermee wordt het gehele natuurgebied ontzien.
 6. Gemeente
  De gemeente heeft het inrichtingsplan al uitgewerkt en de informatie over wat er te bieden is loopt via het VVV in Havelte.

  De medewerker van het VVV-kantoor geeft een gezin informatie over wat er te bieden is in het park: 'Terug naar het oergevoel'. Alles is geconcentreerd bij de poort en met het prehistorisch park wil de gemeente de recreanten zoveel mogelijk uit het natuurgebied houden. In het dorp kun je hunebed bouwen, schaapscheren, prehistorisch gereedschap maken, zelf je tandpasta maken van keileem of schapenscheren. Wil je toch naar de hunebedden dan kun je met een turftreintje daar naar toe gebracht worden, waarvan de spoorlijn over de geheel verdiepte weg ligt. Overnachten kan in een luxe vijfsterren hotel aan de overkant van de weg of in een primitief huisje in het prehistorisch dorp.

Nabespreking en reflectie André van Es

André laat een film zien van het plan zoals dat er nu ligt.
In dit plan zijn een aantal plekken aangewezen voor het vestigen van bedrijven met de voorwaarde dat er maar één horecagelegenheid mag zijn. De vlindertuin blijft daarbij op dezelfde plaats.

Bij de inrichting van ruimte in Nederland spelen zeer veel partijen een rol. Natuur staat ondanks wetgeving voortdurend onder druk.

Jan Nijman sluit het weekend af.

We kunnen terugzien op een leuk en leerzaam weekend!

Frouwkje Herder


Geen opmerkingen:

Een reactie posten