maandag 27 augustus 2012

Stikstofkringlopen en energiestromen


Verslag donderdag 12 juli


We beginnen met het biologisch moment van Peter Haveman: hij begint zwijgend maar schrijft:
Roomse Kervel, Brave Hendrik, Ogentroost, Boerenwormkruid, Gebroken Hart, Mansoor, Kattenstaart, Beenbreek, Wrattenkruid, Duivelsnaaigaren, Brave Hendrik en vele anderen en zijn volksbenamingen en komt voort uit hoofd, hart en handen! Is gericht op toepassingen, bijvoorbeeld in huishoudelijk gebruik. In de naam ligt bewondering of afkeuring. Als laatste: Heydens ofte Egyptenaers Cruyt. Heidens was slecht want betekende geen geloof hebbende. Egyptisch verwijst naar het Engelse Gypsies, wat zigeuner betekent. Zwart (gemaakt) gezicht. De huidige naam is derhalve: Zigeunerkruid.

De getoonde foto is van de Wolfspoot (Lycopus Europaeus), vanwege de vorm van het blad. Wolfspoot komt ook voor in het 16e eeuwse kruidenboek van Rembertus Dodonaeus (Cruijdeboeck uit 1554), Het onderwerp van Peter was dus Volksbenamingen van kruiden.
Positieve feedback van Ria en Edith.

Gosse Haga, is generalist, maar wel paddestoelenspecialist.

Kringlopen: 

Cursusblok 4. 3 (blz. 102 t/m 108): Waterkringloop, Koolstofkringloop, Stikstofkringloop, Voedselkringloop, Kringloopwinkel

Waterkringloop, het verdampen onder invloed van zonlicht, wat kleine druppeltjes vormt en opstijgt, kouder wordt en samenklontert. Betekent wolkenvorming en dus neerslag. Water stroomt naar zee; Water verdwijnt in de bodem en Water stroomt langzaam naar zee. Hoe dit proces verloopt en de verdeling van water over de aarde is via power point goed te volgen: water verandert niet!

Ook de koolstof- en stikstofkringlopen zijn op dezelfde manier gepresenteerd. Stikstof. Lucht (atmosfeer) bestaat voor 80% uit N. Komt voor in uitwerpselen: ureum in urine wordt door bacteriĆ«n en zuurstof omgezet tot ammonium . Een klein gedeelte door anaerobe bacteriĆ«n. N-assimilatie: diverse bouwstoffen worden gevormd, zoals NH3, NH4, nitraat en nitriet. Koolstofdioxide (CO2) en water (H2O) is het begin van alle natuurlijke processen, onder invloed van zonlicht, wat fotosynthese mogelijk maakt.

Voedselkringloop

Planteneters, vleeseters en alleseters. Zie voedselweb, eten en gegeten worden. Voedselpiramide. Energie gebruik en verbruik.Omgekeerde piramide is de gifpyramide.

Verstoring van de kringloop: (Hormonen die in het drinkwater terechtkomen). Landbouw meer produceren, sleutel om productie te verhogen. Welvaartsniveau verhogen. (Rechte komkommers). B) omgekeerde piramide. Ivm gifstoffen, PCB, kwik, lood, zware metalen. Bepaalde gifstoffen veranderen de genen en geven verstoring in volgende generaties.

Diverse opdrachten met diverse kringlopen en verstoring ervan worden op speelse wijze uitgevoerd.

Paddestoelen

Gosse besluit de avond met zijn passie: paddestoelen. Korte dia-presentatie volgt.
Er zijn drie soorten:

  • saprofyten leven van dode organische stof, zijn echte opruimers;
  • parasieten leven ten koste van andere soorten;
  • symbionten leven in samenwerking met andere soorten

Zie ook op soortenboek.nl  (Gerrit Jan Keizer)

Voor meer vragen of opmerkingen kun je mailen naar / met Gosse: g.haga@upcmail.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten